четвъртък, 13 септември 2012 г.

ЗА МОЯТА БРЕЗА



На моята скъпа сестра Елена, дарила ми себе си…
Познавах я като малко изплашено момиченце, което с меките си боси нозе плахо вървеше по чудната странджанска земя.  В навъсения свят на хората, тя избираше да осъмва самичка, а голото поле и тихите звезди бяха нейният свободен дух. Най- красивите приказки, които разказвам сега на малката й дъщеря, зная от нея. Онези- за свирепи великани и магични същества, за любовта на принца и карамелизирания аромат на дом… За истината….
Познавах я като млада девойка , която почукваше смело на тъмните врати, които срещнеше по пътя си. Много хора й отваряха и заставаха на прага, но малко от тях й хвърляха по къшей хляб- с любов да се нахрани.  Скоро започнах да я наричам „Истина” и зад дебелите врати, пред които тя стоеше, много честни страхливци копнееха за нея- и аз!  Онази млада девойка, която безкористно споделяше с мен нестинарските си тайни, е тази, която познавах. Тя подминаваше всички златни лица и маски, защото скъпоценното никога не измерваше в скъпи метали, а в дихания.  Без страх отиваше при враговете си и винаги знаеше къде да ги намери- там, където тръгваше нейният  талант. Осмиваше ги, задето са се сгушили в хралупите си черни и им показваше какъв неповторим дар е способността родените ти сънища  да станат зрима истина.
Познавах я като жена, която докосваше избродирания лик на слънцето и вместо да се изгори- блестеше.  Не човек, а нежна бреза насред безкрайното поле познавах в нея. И много алчни дървари се спираха, за да разтворят алените й рани. Но можеш ли да отсечеш животът?  Пропити корени с любов и нежност се секат най- трудно, даже- невъзможно.  Тя се издигаше високо, за да мога аз да й се възхищавам, а долу, под нея, в ниското, ръждясваха и гниеха безбройни изхабени брадви. 
Познавам я като приятел, чиято душа се отделя от тялото като свободен факел всеки път, когато ме прегърне. Минавам под бащината й стряха, за да си спомня какво съм познавала в нея и зная, че дори да не е там, все пак, по някакъв незнаен начин, тя ще бъде. В големият ми град ръмжат пияни клаксони, Ромеовци със скъпи джинси целуват позлатени Жулиети… Не ме е страх, че съм сама- аз имам на кого да се обадя.  Познавам я такава- като себе си.  Сега ще я докосна по очите, ще взема малко обич от зениците, че скоро заминавам… Няма как… Несправедливо е.
Хей, ти, която те познавах и познавам, хайде срещу вятъра да се затичаме и да се усмихнем на живота.  Вярвам, че си истинска… Останалото е игра от миналото детство и недовършен стих от настоящето… Какво ще бъде? Само Господ знае! И само Господ може да те прати!
                                                                                    Познавала те (и ще те познава):